Всички решения на компанията могат да се окажат нищожни Взимала еднолично

...
Всички решения на компанията могат да се окажат нищожни Взимала еднолично
Коментари Харесай

Шефката на ДКК си гласувала сама 6 заплати

Всички решения на компанията могат да се окажат нищожни 
Взимала еднолично решения вместо Съвета на шефовете както е по закон 

Не е изплатен дивидентът към страната от 10 млн. лева
Предходният изпълнителен шеф на “Държавна консолидационна компания ” ЕАД (ДКК) Смиляна Нитова е нарушила законите неколкократно по време на ръководството си на сдружението. Заради дейностите є всички решения вземани от ДКК през последните месеци могат да се окажат оскъдни. Сред закононарушенията са еднолично взимане на решения вместо Съвета на шефовете от страна на Нитова, гласувала си е сама погашение на обезщетение от 6 заплати при раздялата със заемания пост, назначени са били по-малко шефове от условията в Съвета на шефовете. Това съобщи новият началник на ДКК юрист Венцислав Димитров.
Нитова, която е деятел на Българска социалистическа партия в Хасково и е в листите на алената партия и за идните избори, бе назначена отпред на ДКК от министъра на стопанската система в кабинета “Петков ” и водач на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Под шапката на ДКК са сдруженията “ВМЗ ” ЕАД, “Кинтекс ” ЕАД, “Ел Би Булгарикум ” ЕАД, “Монтажи ” ЕАД, “Авионамс ” АД, “НИТИ ” ЕАД, “Екоантрацид ” ЕАД “НИСИ ” ЕООД.

Според направените инспекции Нитова е провеждала сама със себе си съвещания на Съвета на шефовете и по-късно еднолично е взимала решения, уточни Венцислав Димитров. Според него в случай че тази първична информация се удостовери ще се окаже, че по един неуместен метод се е управлявало сдружението като Смиляна Нитова е предложила решения, обсъждала ги е със Смиляна Нитова и по-късно Смиляна Нитова е взимала крайното решение.
Димитров уточни и че по закон огромно дружество като ДКК би трябвало да се управлява от Съвет на шефовете от най-малко 5 индивида и не повече от 9. По решение на Корнелия Нинова обаче те са били единствено 4. Според правосъдната процедура на Върховен касационен съд решенията взети от Съвета на шефовете, когато съставът е под законоустановения най-малко, са оскъдни, изясни Венцислав Димитров. Презумпцията на закона е при основни предприятия да има по-голям надзор и експертиза при вземането на решенията на управлението, посочи той. Така направените кадрови промени в дъщерните сдружения от ДКК в последните месеци могат да се окажат оскъдни.
Еднолично Нитова си е определила и обезщетение от 6 месечни заплати, в случай че в миналото бъде освободена, без значение с какви претекстове. Това се е случило два месеца откакто държавното управление към този момент не е било на власт. Подобно решение също може да се одобри като форма на източване на предприятието и корист със служебно състояние, показват от ДКК. Проверка в сдружението е посочила, че сходна уговорка не е попадала в нито един контракт на предишно вписани изпълнителни шефове ДКК.
Към днешна дата ДКК към момента не е изплатила дължимия по закон дял към страната в размер към 10 млн. лева, макар че Нинова съобщи, че е направено, разяснява още Димитров.
В момента се прави разбор на положението на ДКК, както и одити на сдруженията “ВМЗ ” и “Кинтекс ”.
Одит
Източвали „ Кинтекс “ и „ ВМЗ “
Чрез офшорка в Дубай и задатъци
 

 
От “Кинтекс ” превели 800 000 лева на офшорка в Дубай.
От ДКК правят одит на държавния оръжеен производител “ВМЗ ” ЕАД и на държавния търговец с военни произведения “Кинтекс ” ЕАД поради подозрения за източване на сдруженията посредством офшорки и задатъци към частни компании. От ДКК признаха, че единствено за 1 ден са преведени 3 милиона лв. задатък към строителни компании без извършен конкурс. Както и че са били направени заплащания от “Кинтекс ” към офшорна компания в Дубай на стойност 800 000 лв..
Сред обвиняванията, оповестени в медиите, е и изказванието на някогашния шеф на “Кинтекс ” Александър Михайлов, че на сдружението ще му се наложи да заплаща неустойки от по 212 хиляди лв. на седмица, защото от “ВМЗ ” не му доставили създадена продукция, която трябвало да бъде продадена по договор, а вместо това тя “се изпарила ”, като очевидно била доставена на частни търговци.
На активността на “Кинтекс ” и ВМЗ ще бъде изработен одит, като се приготвят и кадрови промени, прецизираха от ДКК. Според ДКК сдруженията се употребявали за “партиен ПР в навечерието на предизборната акция ”.
Източник: " Труд "
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР